Azima – pâinea fără timp, semn cu gust de veșnicie
Azima (sau azima) este o pâine nedospită, care nu conține agenți de fermentație – nici drojdie, nici maia. În tradiția biblică, evreii au pregătit-o în grabă în noaptea plecării din Egipt, fără să aibă răgaz să lase pâinea să crească. Așa a devenit ea simbolul libertății grăbite, al începuturilor curajoase, al rupturii de un trecut apăsător.
În fiecare an, în timpul sărbătorii de Paște (Pesah), familiile evreiești respectă porunca de a nu consuma pâine dospită timp de șapte zile, în amintirea acelei treceri decisive de la robie la libertate. Azima devine, astfel, un act de memorie vie, mestecat între generații.
Dar nu doar în iudaism își are rostul
În Biserica Ortodoxă, azima are o altă semnificație. Ea este asociată cu riturile Vechiului Testament și este văzută ca o pâine a Legii, spre deosebire de pâinea dospită (prescura), folosită în Sfânta Euharistie, care semnifică harul, viața nouă și Învierea. De aceea, în tradiția ortodoxă, azima este consumată mai ales în perioade de post, ca aliment de bază, dar nu este folosită la Liturghie.
În Biserica Romano-Catolică, însă, azima este folosită în mod curent pentru împărtășanie, semnificând puritatea, lipsa păcatului și jertfa curată a lui Hristos.
Simbol și aliment în același timp
Dincolo de teologie, azima are și o viață practică, profund umană. Este hrana de călătorie, pâinea care nu se strică repede, care poate fi dusă în traistă, ruptă cu mâna, împărțită în tăcere. Are gustul acela curat de făină coaptă, de copilărie și de post.
În mănăstirile ortodoxe din România, azimele sunt făcute adesea în Săptămâna Mare, mai ales în Miercurea și Vinerea Patimilor. Sunt oferite pelerinilor, puse în pachete de milostenie sau consumate în tăcere, ca o formă de rugăciune mută.
Revenirea la esență
Într-o lume tot mai sofisticată culinar, azima rămâne un exercițiu de esențializare. Este pâinea care nu vrea să impresioneze, ci să amintească. Pâinea care nu se umflă, ci se oferă. Pâinea fără vanitate.
Tot mai mulți oameni, chiar și în afara contextului religios, redescoperă gustul ei simplu, folosind rețeta ca o pauză de la abundență. În posturi, în diete fără gluten (în varianta cu făină de orez, de exemplu), sau ca formă de detoxificare a trupului și a minții.
Azima nu e doar un aliment. E o întrebare tăcută: Ce alegem să luăm cu noi atunci când plecăm grăbiți dintr-o viață veche? Ce rămâne din toate când scoatem fermentul, decorul, așteptările? Câteodată, doar o foaie subțire de aluat și o flacără sinceră ajung pentru a duce mai departe o speranță.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!
Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.
Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.
Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul
⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.
Subiecte asemănătoare
VIDEO - 25 ani de IULIUS: 3 grădini urbane amenajate de la zero în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, 18 hectare spații verzi, peste 80.000 arbori maturi și arbuști
TUIASI, lider în învățământul superior tehnic din România
Grecia, în plin "război" cu incendiile de vegetaţie. Mai multe localităţi au fost evacuate. Pompierii intervin lângă Atena
Procurorii DNA fac percheziții de amploare: 'Cazul Anastasiu' a deschis Cutia Pandorei pentru afaceriști Prejudiciul total 10 milioane de euro.
Cum să mănânci avocado? 8 reţete pe care nu le ştiai
