Cum serveşti corect şi elegant vinurile la o masă festivă
Sărbătorile de iarnă sunt prilejul multor evenimente festive şi reuniuni cu familia şi prietenii. Bineînţeles, aşa cum este tradiţia în ţara noastră, şi nu numai, aspectul gastronomic este cât se poate de important. Cine îşi poate imagina Crăciunul sau Revelionul fără o masă îmbelşugată? Pe lângă preparatele tradiţionale sau cele gourmet pe care le servim cu această ocazie, băuturile joacă şi ele un rol foarte important, mai ales vinurile, care sunt nelipsite de la orice ocazie festivă. Tradiţia vinului are o istorie de milenii, aşa că nu este de mirare că există o etichetă bine pusă la punct legată de servirea sa, mai ales atunci când este vorba despre un eveniment special. Iată câteva aspecte de care ar trebui să ţii cont:
Alegerea potrivită
Este important de ştiut că vinurile se aleg numai după ce a fost creat meniul, mai ales dacă organizezi o masă festivă, şi niciodată înainte, deoarece ele trebuie să se potrivească perfect cu preparatele care vor fi servite şi trebuie să le pună cât mai bine în valoare. Aşadar, după ce ai stabilit felurile principale şi desertul din meniu, poţi alege şi vinurile. Poţi face astfel de cumpărături inclusiv online, unde găseşti
vinuri la preturi avantajoase.
Să începem cu şampanie
Un vin spumant sau o şampanie sunt alegeri excelente pentru a însoţi antreurile, mai puţin în cazul în care serveşti supă. Orice fel de amuse-bouches, indiferent că sunt cu carne, brânzeturi sau legume, pot fi servite împreună cu un pahar de şampanie. Inclusiv tradiţionalul platou cu mezeluri poate fi propus alături de un pahar de şampanie, prosecco sau vin spumant.
Vinul pentru felurile principale
Dacă la felul principal serveşti peşte sau fructe de mare, poţi continua cu un vin spumant sau poţi opta pentru un vin alb sec. În ceea ce priveşte preparatele pe bază de carne de pasăre, se potrivesc foarte bine cu vinurile albe mai curând onctuoase. Pe de altă parte, un vin roşu lejer poate fi servit fără probleme cu felurile principale pe bază de carne de pasăre, dar şi cu preparate cu carne roşie. Pentru mâncărurile mai bogat condimentate sau pe bază de carne mai grasă, cum este adesea cazul pentru meniurile tradiţionale, un vin roşu puternic este preferabil.
Brânzeturile şi deserturile pot fi şi ele servite cu vin
Dacă vrei ca masa ta festivă să fie servită pe model franţuzesc, şi alegi să le oferi invitaţilor tăi un platou de brânzeturi gourmet înainte de desert, atunci trebuie să ştii că acesta poate fi însoţit de un vin roşu lejer. Poate fi acelaşi pe care l-ai servit la felul principal. Pentru că vorbim despre o masă festivă, desertul va fi însoţit de şampanie sau de un alt vin spumant, cu menţiunea că pentru a complimenta prăjitura este preferabil să fie sec.
Reguli de etichetă
Aşa cum precizam anterior, servirea vinurilor are o etichetă aparte. De exemplu, este bine de ştiut că vinurile nu trebuie desfăcute în faţa invitaţilor. Excepţia notabilă de la această regulă o fac vinurile spumante şi şampania. Sticlele de vin roşu ar trebui deschise cu aproximativ jumătate de oră înainte de servire, astfel încât buchetul să iasă în evidenţă. Sticlele de vin alb se pot deschide doar cu zece minute înainte de servire şi în mod optim sticla va fi ţinută, ulterior, într-o frapieră. Gazda trebuie, de asemenea, să aibă în vedere că un vin se gustă întotdeauna înainte de a fi servit, pentru a evita orice fel de situaţie jenantă. La servire, sticla se va ţine întotdeauna de la mijloc, cu eticheta în sus, astfel încât aceasta să nu se păteze în cazul în care se preling câteva picături.
Aşadar, o masă festivă reuşită ţine şi de calitatea vinurilor şi mai ales de armonizarea aromelor din farfurie cu cele din pahar. Ţine seamă de sfaturile de mai sus şi pregăteşte-le invitaţilor tăi o seară de neuitat!