De ce este importantă ventilația corespunzătoare atunci când deții un local?

De ce este importantă ventilația corespunzătoare atunci când deții un local?

 

Sursa foto: unsplash

 Nu de puține ori, clienții evită localurile și restaurantele unde mirosul de mâncare se simte de la o poștă. În localurile unde se servește mâncare, tot mai mulți proprietari au investit în sisteme de ventilație moderne, astfel încât mirosul din bucătărie să nu se răspândească în întreaga unitate HoReCa.

 Investiția într-un astfel de sistem este chiar impusă de legislația actuală, dar reprezintă și o investiție în crearea unui microclimat confortabil pentru clienți, care să se transpună în viitor în prosperitatea afacerii.

 Totodată, trebuie menționat și faptul că un sistem de ventilație modern asigură și condiții corespunzătoare de lucru pentru persoanele din bucătărie, o temperatură optimă pentru aceștia și succesul muncii per ansamblu.

De ce este importantă investiția în sisteme de ventilație?

De cele mai multe ori, în procesul de arhitectură a oricărei unități de tip HoReCa se ia în calcul și instalarea sistemului de ventilație și a grilelor corespunzătoare, ce au ca scop aerisirea bucătăriei profesionale, ventilația corectă a sălilor pentru clienți, precum și aerisirea spațiilor de depozitare și a birourilor unității de tip HoReCa.

 De asemenea, este important de punctat faptul că sarcinile de ventilație și de aer condiționat ar trebui rezolvate la comun, prin instalarea unor sisteme de ventilație, alimentare și evacuare a aerului cu control centralizat.

 Bucătăria este locul unde are loc procesul de gătire, de aceea este imperios necesar să existe o circulație a aerului suficient de mare pentru a elimina mirosurile neplăcute. Iar pentru confortul angajaților este foarte important ca debitele de aer proaspăt și de aer evacuat să fie echivalente.

 O altă cerință privind ventilarea și climatizarea cafenelelor și a restaurantelor este asigurarea aerului condiționat separat pentru încăperile unităților de tip HoReCa. Astfel, este extrem de important ca mirosul din bucătărie să nu pătrundă în zona holului pe care intră clienții.

Cum trebuie să se facă aerisirea bucătăriei profesionale?

În această cameră se degajă o cantitate mare de căldură, umiditate, fum, în timpul procesului de gătit. Tocmai pentru a elimina aceste mirosuri este indicată instalarea unui sistem de ventilație puternic, special adaptat pentru a elimina noxele și pentru a furniza aer proaspăt. Aceste instalații se pot face facil cu ajutorul tubulaturii speciale, ce pot fi achiziționate de la Stadtmeister.ro.

 O altă investiție este în filtre de grăsime. Acestea se contaminează rapid cu grăsime și funingine, iar odată depuse fac ca ventilatoarele să nu mai funcționeze în parametri: debitul scade, motoarele electrice se defectează.

Ventilația bucătăriei HoReCa trebuie să ia în calcul următorii parametri:

        Planul unității;

        Numărul maxim de persoane din sălile de clienți;

        Puterea necesară pentru încălzirea/răcirea aerului;

        Existența spațiului destinat fumătorilor;

        Structura și grosime pereților exteriori;

        Planul de aranjare al echipamentelor HoReCa;

        Consumul de energie al echipamentelor și excesul de căldură.

 

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.