Magneziul - aliatul persoanelor cu diabet

Magneziul - aliatul persoanelor cu diabet

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, fiind implicat în numeroase procese fiziologice. Beneficiile acestui element sunt destul de cunoscute, dar ce se știe mai puțin este că magneziul are multiple avantaje și asupra persoanelor diagnosticate cu diabet.

Scade glicemia

Un nivel optim al magneziului în sânge contribuie la menținerea unui control glicemic mai bun. Acest mineral nu are un efect hipoglicemiant direct, dar intervine în procesele metabolice specifice reducerii nivelului de glucoză din sânge. Deși suplimentele cu magneziu nu pot fi administrate în locul medicamentelor specifice diabetului, introducerea acestora în dietă aduce beneficii asupra menținerii unui nivel optim de glucoză în sânge.

Magneziul intervine în procesele prin care glucoza este introdusă în celule, unde este transformată în energie. Astfel, studiile au demonstrat că persoanele care au un aport corespunzător de magneziu zilnic înregistrează valori mai reduse ale glicemiei bazale (de dimineață) și postprandiale (după masă).

Reduce rezistența la insulină

Insulina este singurul hormon care favorizează pătrunderea glucozei din sânge în celule, reducând nivelul glicemiei și favorizând utilizarea optimă a acesteia de către organism. Hormonul interacționează cu receptori specifici de la nivelul membranelor celulare, care, activați, duc la apariția unor transportori ce permit intrarea glucozei în celulă. În cazul în care acest mecanism nu funcționează optim, iar receptorii la insulină nu pot fi activați de prezența insulinei, apar rezistența la insulină și creșterea glicemiei peste valorile normale.

 Magneziul intervine în reglarea activității insulinei, favorizând acțiunea sa de a introduce glucoza în celule. Acesta stimulează acțiunea enzimelor care intervin în aceste procese și activitatea receptorilor pentru insulină. Un nivel redus al magneziului conduce la apariția funcționării deficitare a acestor căi metabolice, iar în timp, poate determina apariția rezistenței la insulină.

Previne neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este o complicație a pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. Aceasta se manifestă prin afectarea fibrelor nervoase, ca urmare a unei concentrații ridicate a glucozei în sânge. Inițial, apar simptome precum: durere, amorțeală, furnicături, pierderea sensibilității, scăderea forței musculare. Ulterior, se dezvoltă ulcere (răni), în special la nivelul membrelor inferioare. Procesul de vindecare este greoi și, deseori, este necesară amputația.

 Magneziul are un efect benefic asupra prevenirii acestei complicații. Acesta favorizează reducerea glicemiei, dar intervine și în procesele inflamatorii. Astfel, acesta contribuie la reducerea inflamației de la nivelul fibrelor nervoase. Cercetările au demonstrat că riscul pacienților cu diabet de a dezvolta neuropatii este mai redus la cei care au avut un nivel optim al magneziului în sânge.

Diminuează pierderea proteinelor în urină

Pierderea proteinelor în urină sau proteinuria este o altă complicație a diabetului. Aceasta apare ca urmare a afectării rinichilor. Modul în care magneziul poate diminua pierderile renale de albumină și alte proteine nu este pe deplin cunoscut, însă pacienții cu deficit de magneziu au prezentat o pierdere semnificativă de albumină în urină. Deși un nivel optim de magneziu în sânge contribuie la sănătatea rinichilor și este implicat în prevenirea complicațiilor diabetului, instalarea proteinuriei necesită un tratament medicamentos adecvat, prescris de medicul nefrolog.

Surse de magneziu

Asigurarea unui nivel de magneziu adecvat vârstei necesită adoptarea unei diete echilibrate nutrițional. Introducerea în dietă a alimentelor bogate în magneziu contribuie semnificativ la corectarea concentrației acestui mineral în organism. Printre alimentele cu un conținut crescut de magneziu se află:

     legumele verzi (salată, spanac);

     oleaginoasele (nuci, semințe);

     cerealele integrale (ovăz, grâu, secară);

     carnea (pui, pește);

     avocado.

 Pot exista situații în care o dietă cu alimente echilibrate nutrițional să nu furnizeze aportul necesar de nutrienți. În astfel de cazuri, poți apela cu încredere la suplimentele alimentare. Alege-le pe cele care au o formulă ușor absorbabilă, precum este orostatul de magneziu. În acest mod, crește absorbția magneziului la nivelul sistemului digestiv.

 Magneziul este un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. La pacienții cu diabet, acesta are un efect benefic în menținerea unui control glicemic bun și în reducerea apariției complicațiilor. Consideră magneziul un aliat în gestionarea diabetului zaharat, alături de o dietă adecvată și de respectarea sfaturilor de la medicul diabetolog!

 Sursa foto: Shutterstock

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.