Canicula strică piața
Zeci de kilograme de fructe și legume ajung zi de zi la gunoi de pe terabele din piețele ieșene. Căldura strică foarte repede produsele, iar oamenii nu mai vin la piață pentru cumpărături. Comercianții ajung să le vândă și la jumătate de preț, dar nici așa nu le ia nimeni. Peste toate, în zilele următoare sunt așteptate temperaturi și mai ridicate!
În fiecare zi, doar un singur comerciant din Piața Alexandru aruncă la gunoi cel puțin 10 kilograme de legume. Acestea se strică pe tarabe, în zilele caniculare, când temperatura ajunge să fie pe mesele din piețe și de 40 de grade Celsius. Clienții sunt prea puțini și produsele mult prea perisabile, spune Loredana, un legumicultor din Iași. „Dar ce frumuseţe face baba aici, na! Cresc mari, cresc în grădină, le stropim un pic. Foarte multe aruncăm. 6, 10, 20 de kilograme, depinde... Din toate produsele aruncăm, se aruncă foarte mult.Se înmoaie şi începem să aruncăm din ele. Le culegi azi, a doua zi deja ele se strică. Roșiile se strică cel mai repede. Le dăm și la jumate de preț, uitați, vinetele sunt uscate deja, le dau cu 2-3 lei, dar nici așa nu le ia nimeni. În mod normal costă 6 lei. E prea cald, lumea nu vine la piață în căldura, vin dimineața o oră, două, apoi e goală piața, dar legumele rămân pe tarabă și se strică. Când afară sunt 30 de grade, aici sunt 40”, spune Loredana.
Roşiile, castraveţii, ardeii sau vinetele ar trebui să fie zilnic pe lista de cumpărături, în zilele toride de vară. În realitate, însă, clienții abia dacă se zăresc în piețe.
„Normal că eu nu mă duc să dau banul pe ce e stricat. Mai pun ceva şi iau ceva bun. Nu le iau pe cele reduse la preț, cumpăr puțin, că se strică, mă uit ce-mi pune, le aleg eu”, spune o femeie.
„Ne uităm şi la preţ. Aici sunt 4 lei, mai încolo sunt şi cu 3 lei. Dar dacă am luat de aici şi a fost bun, m-am întors aici. Le pipăim, după culori, după care arată mai bine... Așa luăm, dar puțin, e prea cald, normal ca se strică”, spune un bărbat aflat în căutare de legume.
Specialiștii spun ca legumele şi fructele ar trebui depozitate la o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius şi, bineînţeles, ferite de razele soarelui. În piețele din Iași, însă, acest lucru e aproape imposibil.
„Să vedem că pedunculul este verde. Înseamnă că a fost recoltat în ziua respectivă sau cu câteva ore înainte de a fi valorificat. Să putem vedea că este un fruct ferm. Recoltarea este bine în general să se realizeze în ciorchine, la roșii”, explică Vasile Stoleru, prorector USV Iași.
Dacă vorbim de fructul preferat al verii, pepenele, lucrurile stau puţin diferit.
Pentru pepenele galben, ne orientăm şi după miros, căci are un parfum specific. Sau după gust, pentru că astfel de pepeni îi putem încerca.
La pepenele verde ne orientăm chiar și după sunet şi putem cere comerciantului să ne taie unul pentru a-l gusta înainte de a pleca cu el acasă. Indiferent că vorbim de pieţe sau supermarketuri, medicii recomandă atenţie în această perioadă. Maria STANCU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!
Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.
Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.
Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul
⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.