După capacul legat de pet, UE rezolvă altă problemă 'presantă' - Mâncarea la pachet, în recipientul clientului

După capacul legat de pet, UE rezolvă altă problemă 'presantă' - Mâncarea la pachet, în recipientul clientului

Pentru a diminua consumul de ambalaje pe cap de locuitor, Comisia Europeană a adoptat un nou regulament care impune agenților economici din sectorul HORECA să ofere soluții sustenabile pentru ambalarea alimentelor și a băuturilor. Potrivit noilor norme, clienții vor putea veni cu propriile recipiente pentru a lua mâncare sau băuturi la pachet, iar restaurantele și cafenelele vor trebui să pună la dispoziție ambalaje reutilizabile.

Obligații aplicabile din 2027

Până la 12 februarie 2027, agenții economici din sectorul HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor fi obligați să implementeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente pentru umplere.

Conform regulamentului publicat în Monitorul Oficial al UE, aceștia trebuie să informeze consumatorii despre această posibilitate prin afișaje vizibile la punctele de vânzare. De asemenea, prețurile pentru mâncarea sau băuturile îmbalate în recipiente aduse de clienți nu pot fi mai mari față de cele îmbalate în caserolele de unică folosință ale restaurantelor.

Ambalaje reutilizabile obligatorii din 2028

Din 12 februarie 2028, operatorii din HORECA vor trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a achiziționa produse în ambalaje reutilizabile prin intermediul unui sistem dedicat.

Ca și în cazul recipientelor aduse de clienți, restaurantele și cafenelele trebuie să amplaseze panouri informative vizibile care să explice această opțiune. Totodată, prețurile produselor servite în ambalaje reutilizabile nu pot depăși costurile celor servite în ambalaje de unică folosință.

Excepții și obiective pentru 2030

Operatorii economici care se încadrează în definiția microîntreprinderilor, conform Recomandării 2003/361/CE, vor fi exceptați de la aceste obligații.

Din 2030, agenții economici din HORECA vor avea obligația să "depună eforturi" pentru ca cel puțin 10% din produsele lor să fie oferite în ambalaje reutilizabile. Statele membre ale Uniunii Europene pot stabili obiective mai ambițioase, dacă acest lucru este considerat necesar.

Reducerea deșeurilor de ambalaje în UE

Obiectivul global al regulamentului este reducerea deșeurilor de ambalaje pe cap de locuitor cu:

- 5% până în 2030 (față de nivelurile din 2018);

- 10% până în 2035;

- 15% până în 2040.

Statele membre sunt încurajate să sprijine soluțiile de reutilizare și reumplere, inclusiv prin introducerea unor sisteme de garanție-returnare pentru ambalajele reutilizabile. De asemenea, acestea vor monitoriza funcționarea acestor sisteme și respectarea standardelor de igienă.

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.