Ultimul ospăţ înainte de Lăsata Secului. Cel mai aspru post din an începe de luni şi ţine 7 săptămâni

Ultimul ospăţ înainte de Lăsata Secului. Cel mai aspru post din an începe de luni şi ţine 7 săptămâni

Azi, 3 martie, începe postul Paştelui, cel mai aspru şi lung de peste an. Dar, până să punem frâna poftelor, ne-am bucurat de lăsata secului. În Maramureş s-a sărbătorit cu un ospăţ de toată cinstea, cu mese îmbelşugate şi hore. Anul acesta, Paştele ortodox şi cel catolic pică în aceeaşi zi, pe 20 aprilie.

Flăcăii şi fetele şi Breb s-au îmbărcat în haine populare, au pregătit coşurile pentru ospăţ şi au ieşit pe uliţe. A fost ultimul chef înainte de post Paştelui, iar mesele au fost încărcate. "Am venit cu mama mea pentru că stau foarte aproape şi am făcut cornuleţe. Mi-a luat 2 ore şi ceva până am frământat, cât au stat la cuptor", spune o tânără. "Eu am făcut plăcintă cu urdă şi plăcintă cu brânză. De mâine nu mai consumăm produse de dulce, doar produse de post", spune o femeie.

Ţine 7 săptămâni şi are doar două dezlegări la peşte

Maramureşenii s-au prins în hore la căminul cultural din sat. Au chiut şi s-au veselit. Turiştii au fost şi ei răsplătiţi. "Am fost la slujbă şi am vrut să mâncăm undeva, ni s-a spus despre eveniment, am fost şi am mâncat aici, ne-am simţit ca acasă. E extraordinar, e o altă Românie", spune o turistă. De mâine începe Postul Paştelui, cea mai lungă și aspră perioadă de postire din an. Ţine 7 săptămâni şi are doar două dezlegări la peşte.

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.