Atenție la ciuperci! O întreagă familie a ajuns în spital, iar un bărbat a decedat

Atenție la ciuperci! O întreagă familie a ajuns în spital, iar un bărbat a decedat

* „Efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive, alături de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată”, a precizat medical ieșean Tudor Ciuhodaru

În această perioadă a anului, foarte multe persoane consumă ciuperi pe care le achiziționează de pe marginea drumului sau pe care le culeg din pădurile din jurul județului Iași. De multe ori, acest lucru poate fi extrem de periculos și poate conduce chiar la deces, ca în cazul unui bărbat în vârstă de 48 de ani, care nu a mai putut fi salvat de cadrele medicale.

Totodată, două femei au fost transportat de urgență la spital, după ce au consumat ciuperci culese dintr-o pădure din județul Neamț. „Un echipa de Terapie Intensivă SMURD a intervenit la Moșna, unde o familie a mâncat ciuperci. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, era în comă, cu stop respirator, apoi cardiac. Nu a răspuns la manevrele de resuscitare. Soția lui e internată în cadrul Spitalului Sf. Spiridon, la Terapie Intensivă, iar mama a fost redirecționată către Neurochirurgie. Una din pacientele adusă de TIM din localitatea Moşna este pacienta V. M., 92 ani, intoxicație accidentală acută cu ciuperci, care au fost culese dintr-o pădure din județul Neamț, aduse de fiul și nora acesteia, preparate în casă, din care au mâncat toți trei. Pacienta a fost adusă intubată și ventilată mecanic de la domiciliu. Pacienta în vârstă de 92 de ani a suferit un AVC ischemic parietal drept în teritoriul ACM; focar pneumonic LIS. După lavaj gastric, consultul toxicologic, cardiologic și diabet am dirijat-o la Unitatea de Primire Urgențe de la  Spitalul Nicolae Oblu, fiind în continuare intubată și ventilată mecanică, fără suport vasopresor, stabilă hemodinamic”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Pericolul, explicat de medici

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat de ce ciupercile pe care le achiziționăm de la marginea drumului sau pe care le culegem chiar noi, din pădure, pot fi extrem de periculoase. Medicul ieșean susține că nici măcar cei care sunt cunoscători nu sunt feriți de riscuri. „Atenție, intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Nu vă jucați cu așa ceva. Mulți pacienți ajung la urgențe în această perioadă. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică iar riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă. Efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive, alături de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru. Cristian ANDREI

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.