Masa pacienților, subiect de analiză națională!

Masa pacienților, subiect de analiză națională!

* „Din chestionarele completate de pacienţi reiese că nu sunt deosebit de încântaţi”, susțin reprezentanții Spitalului „Parhon” * „Pentru mâncare se cheltuie degeaba. Mâncarea e bună, adaptată pacienţilor, dar ultima masă este la ora 17, în condiţiile în care prânzul este la ora 14”, se plâng pacienţi  de la Spitalul de Recuperare din Iași

După ani în care mesele din spitale au fost subiect de nemulţumire constantă, Ministrul Sănătăţii lansează formular online pentru sesizări privind mâncarea din spitale: „Vocea pacienţilor contează!”.

Pentru mulţi pacienţi din România, mesele din spital sunt adesea mai degrabă un test de răbdare decât o parte a procesului de vindecare. Statul român alocă 22 de lei pe zi pentru mâncarea unui pacient. „Pentru mâncare se cheltuie degeaba. Mâncarea e bună, adaptată pacienţilor, dar ultima masă este la ora 17, în condiţiile în care prânzul este la ora 14”, se plâng pacienţi  de la Spitalul de Recuperare.

Nemulţumiri au fost înregistrate şi la Spitalul „C.I.Parhon”, însă în ceea ce priveşte calitatea sau cantitatea mâncării. „Din chestionarele completate de pacienţi reiese că nu sunt deosebit de încântaţi. Pe de altă parte, suma alocată pentru mâncarea pacienţilor este extrem de mică”, a spus dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Parhon”.

Şi la Institutul Regional de Oncologie conducerea unităţii medicale a înregistrat nemulţumiri din partea pacienţielor în ceea ce priveşte produsele alimentare. „Sunt pacienţi care ne transmit prin chestionarele de satisfacţie că sunt nemulţumiţi de mâncare. La noi mâncarea este asigurată prin firme de catering, dar vrem să construim un bloc alimentar în apropierea Centrului de Screening”, a spus Mirela Grosu, managerului Institutului Regional de Oncologie. 

Conform legislaţiei în vigoare, norma de hrană pentru un pacient este de aproximativ 22 de lei pe zi. Din această sumă managerii spitalelor trebuie să asigure micul dejun, prânzul şi cina fiecărui pacient. Rezultatul? Meniuri modeste: ceai, pâine cu unt sau brânză, uneori ou fiert sau iaurt. În multe cazuri, lipsesc nutrienţii esenţiali pentru recuperare.    

Începând cu 14 iulie, pacienţii internaţi în spitalele din România, precum şi aparţinătorii acestora, vor putea transmite sesizări online legate de calitatea mâncării oferite în unităţile medicale. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, care subliniază importanţa transparenţei şi a respectului faţă de pacient.

Noua iniţiativă prevede un formular digital disponibil pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii, prin care orice persoană poate trimite fotografii şi informaţii despre modul în care este servită hrana în spitale, calitatea produselor oferite şi aspectul porţiilor. Laura RADU

 

 

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.