Sute de soiuri de grâu, din epoca dacilor până azi, în colecţia USV

Sute de soiuri de grâu, din epoca dacilor până azi, în colecţia USV

Una dintre cele mai impresionante colecţii de grâu din România, cu peste 400 de tipuri şi varietăţi, va fi prezentată publicului vineri, la Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească Ezăreni. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Zilei Biodiversităţii şi este organizat de Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV Iaşi).

Colecţia de grâu este întreţinută şi studiată în cadrul Facultăţii de Agricultură, de specialişti din domeniile Ameliorarea plantelor şi Genetică. Ea este impresionantă nu doar prin diversitate, ci şi prin valoarea istorică şi ştiinţifică. „Avem tipuri de grâu străvechi, soiuri foarte vechi, soiuri despre care noi ştim, din dovezile arheologice, că ar fi fost cultivate inclusiv de strămoşii noştri daci, până la soiuri moderne. Ne dorim un soi cu o producţie ridicată, dar şi cu o stabilitate foarte bună, un soi care să poată produce suficient cât să acopere cel puţin cheltuielile într-un sezon pedo-climatic nefavorabil”, a explicat conf. univ. dr. Iulian Gabur, prodecan al Facultăţii de Agricultură.

De la grâu străvechi, cultivat în epoca dacilor, la soiuri moderne ameliorate genetic, toate plantele sunt cultivate pe parcele experimentale, fiecare de aproximativ 10 metri pătraţi, oferind condiţii optime pentru selecţie şi analiză. „Obiectivul final este să identificăm regiunile genetice esenţiale implicate în anumite trăsături cu importanţă agronomică ridicată, cum ar fi rezistenţa la patogeni, toleranţa la schimbările climatice sau producţia”, a spus Iulian Gabur.

Pe lângă grâu, vor fi prezentate şi soiuri de lupin, linte, fasole şi alte leguminoase valoroase din punct de vedere nutriţional şi agronomic, precum şi specii precum cânepa, readuse în atenţie pentru potenţialul lor industrial şi ecologic.

Vizitatorii vor avea ocazia să observe parcelele experimentale în care cresc soiuri create recent în laboratoarele USV, unele aflate în faza de testare avansată şi destinate fermierilor români din anii următori.

 Pe parcursul evenimentului, vor fi susţinute sesiuni de informare privind bune practici agronomice adaptate schimbărilor climatice; tehnologii moderne de ameliorare; utilizarea datelor genetice în selecţia culturilor; exemple de inovaţii româneşti aplicabile în ferme.

Evenimentul se adresează atât specialiştilor din agricultură şi cercetare, cât şi fermierilor, studenţilor şi tuturor celor interesaţi de viitorul producţiei durabile. „Ziua Biodiversităţii reflectă efortul USV Iaşi de a combina ştiinţa fundamentală cu aplicaţia practică. Ne dorim ca aceste soiuri să contribuie la securitatea alimentară şi la sustenabilitatea agriculturii româneşti, în contextul unei clime tot mai instabile”, a spus Iulian Gabur. Laura RADU

 

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.